Üvegbe zárt fűszerízek
Ezek a saját kezűleg készült fűszerolajok és fűszerborok nem csak zamatos ételízesítők! Remek díszei lehetnek a konyhapolcnak, és ajándéknak is kiválóak, ha az ünnepelt a különleges ízesítés és a fakanál nagy barátja.
Így készül:
Az alsó réteg hozzávalóit szórjuk az üvegbe, a fűszerekhez használjunk tölcsért. A középső réteg leveles növénykéit finoman toljuk az üvegbe, és egy hurkapálcával ágyazzuk be az alsó rétegbe, majd a harmadik réteg bogyói következhetnek. Végül töltsük be az olajat, de ne színültig, közben folyamatosan mozgassuk kissé az üveget, hogy a légbuborékok a felszínre jöjjenek, majd dugaszoljuk be az üveget. Felhasználás előtt hagyjuk állni egy-két hónapig.
Fokhagymás fűszerbor
Hozzávalók:
• üres üveg
• száraz fehérbor
• alsó réteg: kömény, szárított majoránna, babérlevél
• középső réteg: bazsalikom, apró gerezd fokhagymák, édes csöves paprika
• fölső réteg: rózsabors
• fűszer: őrölt gyömbér
Ajánljuk: Levesek ízesítéséhez, vadas szószokba, halételekhez, vadhúspácnak, szárnyasokhoz kínált mártásokba.
Bazsalikom: ennek az illatos zöldfűszernek a friss zamatát a fokhagyma még inkább kihozza. Cserépben otthon is jól nevelhető. Melegigényes, sok vizet szeret, és gyönyörűen bokrosodik, ha a hajtások végeit lecsippentgetjük.
Gyümölcsös fűszerbor
Hozzávalók:
• üres üveg
• félédes vörösbor
• alsó réteg: szegfűszeg, szegfűbors
• középső réteg: citrom és narancs vékony csíkokra és apró kockákra vágott héja
• fölső réteg: szegfűszeg, borókabogyó, csillagánizs
• fűszer: fahéj
Ajánljuk: hideg és meleg gyümölcslevesekbe, puncsokba, bólékba, forralt bornak, tea ízesítésére, gyümölcssalátához.
Szegfűszeg: kissé csípős, édesen, erősen aromás íze közismert. Az őrölt szegfűszeget egy magas fa ki nem nyílt virágbimbójából nyerik. Egyszerre kis adagot vásároljunk belőle, mert gyorsan elveszíti színét és zamatát.
Mediterrán ízek
Hozzávalók:
• üres üveg
• étolaj
• alsó réteg: mustármag, kömény, zöld bors, majoránna, szegfűszeg
• középső réteg: leveles oregánó, bazsalikom, petrezselyem, babérlevél
• fölső réteg: koriander, rózsabors, borókabogyó
• fűszer: fehér bors
Ajánljuk: zöldségekhez, pizza tetejére, főtt tésztákhoz, salátákra.
Oregánó: vadmajoránnának is nevezik ezt az erős, határozott ízű fűszert, mely cserépben sokáig zöldell.
Csípős fűszerolaj
Hozzávalók:
• üres üveg
• étolaj
• alsó réteg: mustármag, köménymag, fekete bors
• középső réteg: rozmaring, petrezselyem, egész és karikára vágott csípős pirospaprika
• fölső réteg: koriander, rózsabors, zöld bors
• fűszer: őrölt pirospaprika, chilipor
Ajánljuk: hüvelyes zöldségételekhez, pörköltekbe, ragukba, burgonyaételekhez, salátákhoz, darált húsos fogásokhoz.
Rozmaring: különleges ízét leveleinek magas illóolaj-tartalma adja, ezért sokkal zamatosabb az étel, ha friss növényt, és nem szárított rozmaringlevelet szórunk bele.
Egzotikus fűszerolaj
Hozzávalók:
• üres üveg
• étolaj
• alsó réteg: mustármag, kömény, reszelt sárgarépa, szárított szerecsendió-virág
• középső réteg: leveles curry, sárgarépa, babér, édes csöves paprika
• fölső réteg: koriander, borókabogyó
• fűszer: kurkuma, kis fahéjjal pikánsabb lesz
Ajánljuk: szárnyasokhoz, párolt-főtt zöldségekhez, rizses ételek ízesítésére, salátákhoz.
Curry: ez a Dél-Indiában őshonos növény leveleinek köszönheti erős, meleg aromáját, melynek jellegzetes íze semmilyen más fűszerrel sem helyettesíthető. Friss levelei a hűtőben két hétig is elállnak.
Ízesítő fűszerek
Gyömbér: ez a halvány homokszínű fűszer citromra emlékeztető aromájával enyhén csípős is.
Csillagánizs: az ánizs és a csillagánizs zamata szinte egyforma: erős, édesgyökérre emlékeztető.
Borókabogyó: Kissé kesernyés, fanyar zamata a napsütötte mediterrán tájakat idézi.
Chilipor: A cayenne-i borsnál gyengébb ízű fűszer, édes és erős chilifajtákból állítják össze.
Kurkuma: A borsos, enyhén faízű kurkuma az indiai konyhában a sáfrányt helyettesíti.